понеділок, 30 жовтня 2017 р.

Автор першої української конституції.



   Чи знаєте ви, що перша українська конституція була написана на 66 років раніше за американську "Декларацію незалежності" і майже на 80 років - за французьку "Декларацію прав людини і громадянина"?



 Автором її був гетьман-емігрант Пилип Орлик, який все своє стражденне життя присвятив ідеї творення української державності як спадкоємиці попередніх державних утворень на Україні, але на нових засадах конституційної,  демократичної, правової держави. Як не прикро,  але діяльність Пилипа Орлика не увінчалась успіхом свого часу і лише через два з половиною століття його надіям судилося здійснитися. Україна зараз іде тим же шляхом. живе тими ж ідеями, якими жив і за які боровся гетьман Пилип Орлик.



  Дізнатися більше про історичні передумови створення  першої української конституції та детальніше про особистість нескоренного гетьмана, заглибитися в той буремний час, що поставав як реальний завдяки музиці українського бароко, ми запропонували своїм гостям - студентам СПТУ26.



 Затамувавши подих хлопці співпереживали всім тим нещастям та невзгодам, що випали на долю цієї людини, але не зломили його духу до кінця життя. Захід проходив на високій ноті патріотичного піднесення, що додало наприкінці виконання пісні "Українцям" С. Городинського на слова нашої землячки Шаварської Н. Г.



  А напередодні, такий же захід був проведений для учнів 9-В ЗОШ№10. 



  Маємо надію, що наша молодь поглибила знання шкільного курсу з історії України мазепинського періоду та по-новому відкрила для себе особу Пилипа Орлика, 345 років від дня народження якого відзначали українці в жовтні цього року.



Немає коментарів:

Дописати коментар