суботу, 28 квітня 2018 р.


 "Коти, що муркотять зі сторінок книжок"


Багато людей навіть не уявляє свого існування без цих пухнастих, хвостатих домашніх улюбленців. Так, мова - саме про котів та кішечок. А чи знаєте ви, що ці граційні, дивовижні створіння увійшли не тільки у наше повсякденне життя, а ще й оселилися на сторінках всесвітньо відомих книг, залишивши у них яскравий "котячий слід"

А ось, який - це ви і можете дізнатися завітавши до абонементу, юнацького відділу і проглянувши нашу виставку: "Коти, що муркотять зі сторінок книжок"...








Не обійшлося й без містичного, харизматичного кота Бегемота з роману Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита". Цей хвостатий і вусатий чого тільки не вмів: грати у шахи, стріляти і звично смачно поїсти. А його фраза "Не бешкетую, нікого не чіпаю. Лагоджу примус. Попереджаю, що кіт - древня недоторкана тварина..." - стала популярною, та назавжди увійшла до цитатника.


Цьому персонажу, в Харкові, навіть був створений пам'ятник разом з його творцем.


"Кішка абсолютно щира: людські істоти з тих чи інших причин можуть приховати свої почуття, але кішка - ніколи." - так вважав видатний американський письменник і відомий "кошатник" - Ернест Хемінгуей. Відомо, що у маєтку письменника проживали п'ятдесят сім представників котячих.


Письменник піклувався про своїх пухнастих вихованців, а вони відповідали йому відданим муркотінням. Цікаво, що появу свого кота Бойса у себе вдома Е. Хеменгуей навіть описує у своему романі "Острови в потоці"


Недарма ж кажуть, що коти найрозумніші створіння на планеті. Варто лише взяти до рук книгу "Життева філософія кота Мура" Е. Гофмана і одразу готуєшся до чогось повчального. В 1818 році автору подарували кошеня, якого він вважав найгеніальнішим з усіх котів, саме він і став прототипом до його роману.



Особа, від імені якої ведеться розповідь в романі Нацуме Сосекі "Ваш покірний слуга кіт" - кіт шкільного вчителя Кусямі, якого письменник наділив неабияким розумом і спостережливістю за людським життям.


Пропонуємо вам, навіть трішечки пофілософствувати в дусі Муракамі, між "чоловіком і котом", в романі "Кафка на пляжі". Саторі Наката - чоловік, який назавжди втратив пам'ять, а також здібність читати і писати, але натомість став розуміти мову котів.


Чутлива історія про пригоди сліпого кота Гомера, описана Гвен Купер в романі "Одіссея Гомера", ми впевнені, нікого не залишить байдужим. Коли Гвен уперше притисла до себе пухнастий чорний клубочок, якому ніколи не судилося розплющити оченята, вона зрозуміла: це не жаль, а справжня любов, яка трапляється раз на дев'ять життів.


Як і історія про "Вуличного кота на ім'я Боб" Джеймса Бовена, який зміг навіть врятувати життя своєму господареві. Вуличний музикант Джеймс Боуен, людина, яка практично досягла соціального дна і руде кошеня Боб випадково знайшли один одного. Обидва тоді переживали не найкращі часи, але завдяки взаємній підтримці та вірі у краще змогли подолати всі негаразди.



Навіть найменших читайликів не обійшла "котяча лапа": знаменитий "Пан Коцький", "Кіт у чоботях", Чеширський кіт ("Аліса в країні див" Л. Керрола), чорний кіт Лапченко ("Пригоди чорного кота Лапченка" І. Багмут), кіт Аристарх ("Гості на мітлі" В. Рутківський), кіт Монстр ("Сім нескладух Говорухи" В. Кочубей), володарка смугастої шубки і мелодійного голосу кішечка Мурка ("Домовичок з палітрою" М. Павленко)...



І це далеко не весь перелік художніх творів, представлених на виставці про наших пухнастих друзів, які назавжди завоювали не тільки серця їх творців, а й наші - читацькі.


Кожен поважаючий себе кіт неодмінно фотографується
зі своїм хазяїном. А якщо в нього є ще й домашній письменник - знімок обов'язковий!




Як свідчить література, коти та їх автори, завжди демонстрували широту поглядів і гарний літературний смак. А пересвідчитись в цьому ви зможете в нашій бібліотеці, прочитавши книги з даної виставки. Напевно буде цікаво, що ж вони там намуркотіли...











Немає коментарів:

Дописати коментар