пʼятницю, 14 грудня 2018 р.

Навчання та робота за кордоном. Як убезпечити себе?

Безвізовий режим, який українці отримали в червні 2017 року відкриває нові можливості подорожувати Європою. Але хіба лише подорожувати? Статистика останніх років констатує той факт, що набагато збільшилась кількість українських мігрантів. Державна Служба Статистики України повідомляє, що лише за період з 2015 по 2017 рук працювати за кордон виїхало приблизно 1,9 мільйона людей.
16% виїхало для того, щоб отримати вищу освіту за кордоном.

Характерна особливість трудової міграції зараз у тому, що зріс відсоток молоді серед мігрантів. Але чи завжди люди, що виїжджають працювати за кордон, особливо молодь обізнані зі всіх питань, які виникають при перетині кордону, в оформленні трудової візи та ін. Саме тому для круглого столу, який проходив в юнацькому відділі  в рамках Всеукраїнського тижня права була вибрана тема «Навчання та робота за кордоном. Як убезпечити себе?»


Що потрібно знати, як убезпечити себе від шахрайських схем деяких «фірм», що займаються працевлаштуванням за кордоном, як не попасти в трудове рабство, куди звертатися коли попав в скрутне становище в іншій країні? На ці та багато інших таких актуальних питань шукали відповідь учні ПТУ№26, що відвідали захід,




а допомагала їм у цьому начальник відділу правопросвітництва міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Терещенко Світлана Олександрівна.




Щоб вільно почуватися в країні до якої виїжджаєш потрібно перш за все знати хоча б на базовому рівня мову цієї країни ( в основному це польська чи англійська), правила поводження в громадських місцях та основні традиції. Саме в цьому може надати допомогу бібліотека, шляхом рекомендації потрібної літератури чи мовних клубів, які діють при центральній бібліотеці - наголосила завідувачка юнацького відділу Згонник Валентина.





«Звичайно, кожен ладен самостійно вибирати свій подальший шлях у житті: працювати на батьківщині чи їхати на заробітки в чужу країну. Хотілося б , щоб у нашій країні ситуація на ринку праці змінилася б на краще, збільшувалася б кількість робочих місць за різними спеціальностями, покращувалися б умови праці та ріс рівень життя і  молодь мала змогу працювати на майбутнє нашої країни», - такий рефрен заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар