середу, 12 березня 2014 р.

«Кобзар» - найсвятіша книга

українського народу»


12 березня 2012 року  в Кременчуцькому міському управлінні юстиції відбувся семінар спеціалістів по роботі з населенням Автозаводського та Крюківського районів присвячений  роботі на виконання Указу Президента України від 11 квітня 2012 року №257 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка». В семінарі взяла участь завідуюча юнацьким відділом ЦМБ ім.Горького Згонник Валентина Миколаївна з виступом «Кобзар» - найсвятіша книга українського народу».


З безлічі книг скарбниці світової літератури особливо виділяються ті, які ввібрали в себе мудрість століть, які створюють історію. До таких належить «Кобзар» Тараса Шевченка - книга, яка серед успадкованих з минулого духовних цінностей стоїть на першому місці для кожного українця. Тарас Шевченко - видатний український поет, знакова, майже культова фігура у формуванні національної самосвідомості, і його вплив на національну культуру складно переоцінити. Вся літературна сила Шевченка - в його «Кобзарі». Кожне слово «Кобзаря»  Шевченка народжене в муках його стражденного серця, та для нас воно — як озон, що збагачує душу і просвітлює мозок. Це наша національна Біблія, невичерпна у своїй мудрості і любові до людини, до народу, до України – так звучав головний лейтмотив виступу.


Присутні дізналися про прижиттєві видання «Кобзаря» та про те, що в Україні збірка виходила  більше ніж 124 рази загальним накладом понад 8 мільйонів примірників.
Виступ був проілюстрований раритетними виданнями «Кобзаря» та творів Т.Г. Шевченка, що зберігаються у фондах центральної міської бібліотеки ім.Горького. Присутні з великим зацікавленням  вислухали розповідь та ознайомилися з представленими виданнями.


Немає коментарів:

Дописати коментар