вівторок, 3 листопада 2015 р.

З бабусиної скрині…
         На жаль, сьогодні більшість молоді не знає, що ще століття тому кожна українська сільська дівчина замість сучасного гардеробу користувалась звичайною дерев’яною скринею. Жіноча скриня у типовій сільській хаті була справжньою скарбницею, єдиним місцем усередині житла, що закривалося на надійний замок, ключ від якого був лише у господині.
Скриня була  не тільки частиною інтер'єру українського житла, а ще  й частиною дівочого посагу: чим більша й красивіша скриня, тим багатша наречена. Те, що входило до скрині, дівчина мала готувати собі сама або ж разом із матір'ю. Постіль, рушники, одяг, а також стрічки та хустки, якими дівчина мала обдарувати весільних гостей, роками складалися до цієї скрині.
        Дівчина, залишаючи батьківський дім, вивозила свою скриню до хати чоловіка, де користувалася нею все життя. Скриня передавалася у спадок тільки після смерті її власниці.
        Тож, запрошуємо усіх бажаючих до юнацького відділу ЦМБ ім. Горького, аби зазирнути у бабусину скриню та дізнатися, що там знаходилося. Та не тільки дізнатися, але й побачити на власні очі найцінніші предмети, які зберігалися в скрині та переглянути відповідну літературу про них, представлену на одноіменній книжковій виставці.

Сьогодні хати українців обставлені сучасними меблями, але в душах господарів залишається передане пращурами шанобливе ставлення до народних традицій.







Немає коментарів:

Дописати коментар