понеділок, 9 листопада 2015 р.

Дослідник козацької старовини.

   Дмитро Іванович Яворницький... Це ім'я овіяне легендами. З ним пов'язані неймовірні (звичайно для тих , хто не знав близько вченого)  історії при розшуках залишків козацької старовини. Копіткий збирач народних переказів і спогадів, він сам став героєм багатьох із них.
Його знало і поважало чимало людей. Дружбою з ним пишалися. Яскраві публічні виступи на історичну тематику, інтригуючі часом публіцистичні та наукові твори - все це приваблювало до нього. Чуйність, відвертість, щирість були характерними рисами дослідника. Непросте життя прожив Дмитро Іванович. На вівтар власної долі він поклав самовіддану працю і любов до свого народу. Найкраще його характеризують  слова "працюй, працюй, не вдивляючись вперед і не озираючись назад; працюй, не чекаючи нізвідки і ні від кого ні нагороди, ні похвали; працюй доти, доки служать тобі руки й доки б'ється живе серце в твоїх грудях; працюй на користь твого народу і на благо Батьківщини, дорогої тобі". 
  Саме  цій надзвичайній людині була присвячена наша зустріч з учнями ПТУ 26. З великою зацікавленістю пройшов наш захід  " Великі українці: Д. І. Яворницький" .Різноманітні емоції заволоділи нашими слухачами. Тут був  сміх  і веселощі, коли мова йшла про кумедні випадки з життя вченого і тиха зажура, коли річ пішла про несправедливий вирок, який йому винесла тоталітарна система, а головне - це захоплення великим патріотом своєї країни.
  Після заходу, бажаючі могли ознайомитися з книжковою виставкою, на якій були представлені як і праці вченого, так і література про нього.




Немає коментарів:

Дописати коментар