понеділок, 11 березня 2019 р.

Шевченківські читання

6 березня юнацький відділ ЦМБ зібрав в конференц залі ЦМБ поціновувачів Шевченкового слова на Шевченківські читання, захід, що був присвячений 205 річниці від дні народження великого українського поета, художника, мислителя і пророка.

Найбільшою прикрасою ошатної зали стала виставка творів Кобзаря, повне зібрання якого  налічує 12 томів, серед яких 8 поем, 245 поезій, 45 автопортретів та близько 845 живописних робіт.  Перлиною представлених книг став Кобзар 1896 року, раритетне видання, що є в бібліотеці.









В той день Кобзар говорив з присутніми рядками своїх шедевральних творів, таких простих і таких філософських, таких гнівних і таких ліричних. А звучали поезії з вуст читців – учнів гімназії№5, ПТУ№26, творчої інтелігенції міста. 







Звучали українською та різними мовами світу, звучали у чудовому супроводі бандури, яка в талановитих руках учениць ДМШ№2 зачаровувала присутніх так, як колись Тараса Григоровича Шевченка, що так любив цей народний інструмент.





Зацікавлено слухали присутні легенди про видання «Кобзаря» Шевченка 1860 року, адже сягають вони в далекі славні роки козацтва, які так надихали поета на створення багатьох поем.




  

 У кожного своє сприйняття Шевченка, як людини, поета, художника, громадянина. У кожного є свій знаковий твір, що залишив особливий слід в душі того, хто його читає. Але незаперечним і найактуальнішим заповітом поета для всіх нас є перший і останній:«Свою Україну любіть, Любіть її...»Завершив захід геніальний «Заповіт» Т.Г.Шевченка, покладений на музику та в сучасному виконанні. 



Немає коментарів:

Дописати коментар