пʼятницю, 16 березня 2018 р.

Життєві і творчі парадокси А.С.Макаренка

Нещодавно виповнилося 130 років від дня народження Антона Семеновича Макаренка: людини неординарної, всесвітньовідомого педагога, письменника, якого по праву ми з гордістю можемо назвати своїм земляком, адже значну частину свого життя він провів у Кременчуці, навчаючись та навчаючи тут своїх учнів.
Його офіційна біографія може викликати тільки жахливу нудьгу. Початкове залізничне училище, річні педагогічні курси, учительський інститут, керівництво колонією для безпритульних ... У проміжку - невдалі літературні спроби. Кілька ранніх романтичних оповідань, висланих Горькому, і його резолюція: «Письменника з вас не вийде ніколи». Іншими словами, нудьга і сірість, помножені на традиційну нелюбов до вчителів.

Але це далеко не так.  Біографія Макаренко складається з таких вивертів і парадоксів, що навіть дивно, як це досі по ній не зняли блокбастера. Ось, скажімо, дитинство героя. Антоша, цей майбутній «приборкувач шпани», був кволим і короткозорим, авторитет його серед однолітків вимірювався від'ємними величинами: гопники міста Крюкова частенько його били і віджимали гривенники в свою користь. Юні роки. Майбутнє світило захищає диплом на цікаву тему: «Криза і крах сучасної педагогіки». Зрілість ще цікавіше. Антон Семенович спокійно працює в апараті НКВД, при цьому маючи родича за кордоном. І не якого-небудь «правнучатого племінника з боку свояка», а рідного брата Віталія. Брат, між іншим, живе у Франції і є еталонною «білогвардійської сволотою», оскільки служив офіцером під керівництвом Денікіна. А радянський патріот Макаренко відкрито пише братові-білоемігрантами: «Я живу серед темних дикунів. Тут мерзоту запустіння. Нічого схожого на твоє життя ... Ти в Ніцці - про це можна тільки мріяти! »І - нічого страшного, ніяких репресій! Більш того - орден Трудового Червоного Прапора.


Головний же парадокс полягає в тому, що ніхто не може зрозуміти, як це Макаренко вдавалося справлятися з тими самими «малолітніми злочинцями». Причому не просто управлятися, а якимось чарівним чином їх перевиховати. І, чорт візьми, чому у сучасних педагогів, які повинні бути знайомі з його працями, з його теорією виховання, нічого подібного не виходить, хоч ти трісни?
Та й з рештою ще один парадокс. Чому праці Макаренка в зарубіжних країнах видаються величезними тиражами, а в нашій країні його творча спадщина зовсім забута. І подвійно прикро, що  принципи Макаренка тепер повертаються до нас. У вигляді «корпоративних заходів», «тім-білдингу» і «вміння працювати в команді». У вигляді «виховання співробітника шляхом підвищення його мотивації».
Це все придумав і втілив Макаренко.
Про все це і не тільки йшлося на вечері-присвяті «Життєві і творчі парадокси А.С.Макаренка», який провів юнацький відділ для студентів КрНУ ім. Остроградського.




Майбутні документознавці з особливою цікавістю знайомилися з творчим доробком письменника та книгами про його життя та діяльність.



Неабияке захоплення у студентів  визвало те, що людина світової  величини тісно пов
’язана з нашим містом і вони виявили бажання на подальше знайомство з біографією А.С.Макаренка шляхом відвідин його музею.


Немає коментарів:

Дописати коментар